Echte melk: een kwaliteitsproduct dat zorg verdient

De veehouder die echte melk verkoopt is er verantwoordelijk voor dat dit product veilig is. Maar denk als consument ook aan het volgende:

·        Melk van gezonde koeien die veel buiten lopen, veel gras(producten) te eten krijgen en waarvan de melk schoon gewonnen is, is een natuurlijk kwaliteitsproduct; daar hoeft niets meer mee te gebeuren.

·        Vertrouw op uw eigen waarneming: gebruik nooit zuivel als de geur of de smaak u afwijkend voorkomt; vaak is het een gevolg van ongewenste bacteriën in de melk.

·        Melk is een delicaat product, waarbij hygiëne voorop staat; gebruik het binnen een paar dagen en vermijd opwarmen, gebruik een koelbox voor langduriger transport naar huis en laat de fles niet buiten de koelkast staan maar neem slechts zoveel als nodig is.

·        De overheid raadt aan om rauwe melk te koken voor gebruik, om voedselveiligheidsrisico’s te beperken. Een bacteriële besmetting in de melk leidt meestal slechts tot tijdelijke ongemakken, maar er zijn ook bacteriën die (zeer) ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken. Alle zuivel, gepasteuriseerd en rauw samen, veroorzaakt overigens slechts zeer een klein deel van voedselinfecties.

·        Indien u wilt genieten van echte melk: vermijd incidenteel gebruik en start langzaam op (‘laat het lichaam wennen’), en gebruik het niet als u een verlaagde weerstand hebt, bijvoorbeeld bij diarree. Sommige ‘risico-groepen’ kunnen beter geen rauwe melk gebruiken, bijvoorbeeld heel jonge baby’s, hoogbejaarden en zwangere vrouwen.

Lees ook eens: De verdwenen smaak van melk, van Petra Essink: "Melk is de ultieme liefdesdrank, onbaatzuchtig geschonken door de moeders van
de aarde. Maar rauw en romig is de melk al lang niet meer. Liever drinken wij tegenwoordig een vetloos dood product dat onze gezondheid schaadt."


                     
   
© www.rauwemelk.net 2020