Berno geniet weer van chocolademelk

Berno mag geen melk

Berno, mijn zoontje, is 4 jaar. Toen hij 1 jaar oud was kwam hij in het ziekenhuis te liggen met langdurige, hevige diarree. Daar kwamen we erachter dat hij erg sterk reageerde op koemelkproducten. Later merkten we dat hij ook eczeem kreeg van koemelkproducten. En een andere zeer vervelende klacht was dat hij zo vreselijk boos en dwars werd zondig enige reden. Heel snel huilen, snel geïrriteerd ook, en eten wilde hij dagen erna niet meer.

Dus de oplossing was voor hem: de koemelk vermijden. Hij nam sojamelk, sojavla, etc. Tips van artsen om karnemelk & yoghurtproducten wel te proberen mislukten. Ook daar kon hij niet tegen. Als hij alleen soja nam dan ging het heel goed.

Er is dan wel een ander probleem. Op school word wel eens getrakteerd, op chocolade, ijsjes, etc.. We hadden dan de afspraak dat hij wel mee mocht doen. Ik wilde hem niet buitensluiten, en daarbij komt dat hij het ook nog eens zo lekker vind, dus ach toe dan maar weer. Bij een heel klein beetje ging dat vrij goed. Wel buikpijn, maar dat had Berno toch al vrij veel. En je kon het aan zijn wangetjes zien, die werden weer rood en schilferig. Eigenlijk had ik naderhand altijd weer spijt dat ik het toegestaan had, maar vond het ook zielig dat hij bijna nooit chocolade & ijsjes mocht, dus heel af en toe zag ik het door de vingers.

Tonny werkt op dezelfde afdeling als waar ik werk. Zij vertelde mij over het kefirplantje en dat er misschien een kans was dat Berno wel tegen rauwe koemelk kon. Het klonk mij zeer vreemd in de oren, maar ik sta wel open voor zulke dingen, dus proberen maar. Ik kreeg van Tonny het kefirplantje en verdiepte me er wat in op internet.

Weg eczeem

Berno begon met het drinken van de kefir. En werkelijk, na een paar dagen trok het eczeem wat weg in zijn gezicht. Hij heeft altijd dat rode, rauwe op de wangetjes, maar dat is voor het grootste deel weg. Maar het allermooiste is dat Berno zelf zegt dat als hij de “prikdrank” drinkt hij geen buikpijn meer heeft. Hij kan opeens een softijsje eten, chocolade eten. Een danoontje als toetje, een taartje op een verjaardag, etc etc. Niet in grote hoeveelheden, maar dat is ook niet nodig. Hij kan weer meedoen!! En het grootste feest van elke dag is toch wel de chocomelk voor het slapen gaan…..

Sinds we dit zo “doen” is er geen diarree meer geweest, wat heel bijzonder is voor Berno.

We halen rauwe melk van de ecologische boerderij hier in de buurt. Daar maak ik de kefir van, maar ook chocomelk, toetjes, milkshakes, etc. Wat een feest!!! Ik haal 6 liter melk in de week, daar heeft mijnheer net genoeg aan……

Berno vraagt zelf elke ochtend bij het ontbijt naar zijn “prikdrank”. Met roosvicee vindt hij het heel lekker. Hij snapt zelf heel goed dat als hij dat neemt dat hij zich veel fijner voelt en hij meer vrijheid heeft in “lekkere”dingen. En ’s avonds doen we nog een glas.

Neemt Berno de kefir niet in, merken we dat gelijk. Dan worden alle koemelkproducten weer afgestraft met buikpijn, diarree, dwars gedrag, etc.

We zijn razend enthousiast, zowel over de kefir als over de rauwe melk. En we hopen dat nog veel meer mensen hier ook baat bij zullen hebben!!


                     
   
© www.rauwemelk.net 2020